Zwangerschapsyoga.

 

Waar komt het vandaan?

De oorsprong van yoga ligt in het oosten enis al lang voor onze jaartelling beoefend eerst voornamelijk door mannen. Later werd yoga in het westen geintroduceerd en hier vooral door vrouwen beoefend.

In Nederland heeft vooral Rita Beintema vanaf de jaren tachtig veel aan het vormgeven van yoga voor zwangeren gewerkt. Steeds vaker komen vrouwen samen met hun mannen aan de lessen deelnemen. ROmy heeft de opleiding voor zwangerschapyoga o.a. bij Rita Beintema gevolgd.

Waarom zwangerschapsyoga?

Vooral in deze drukke tijd waarin veel van het moederlichaam wordt gevergd is het goed om tijd te nemen voor de jezelf en de groeiende baby in de buik. Saman genieten van ontspanning en ook bewustworden van de adem, leren hoe de gedachten tot kalmeren en vertrouwen ontwikkelen, maar ook informatie ontvangen over de mogelijkheden van een ontspannen zwangerschap, bevalling en de tijd na de bevalling.

Wat is het verschil met zwangerschapsgym?

IN alle jaren van lesgeven heb ik ervaren dat mensen bewegingen maken en zich oefenen zonder bewust te zijn van de gevolgen van een verkeerde of onregelmaitige adem, of ondoordacht eten van voedsel met veel kleur, geur-, smaak-, en houdbaarheidsstoffen.

Yoga is het ontwikkelen van een gezonde levenshouding,  niet bedoeld als beoefening van een uurtje.

Al kan alleen maar een wekelijkse les al een goede start zijn tot een gezonde levenswijze die ook een gevoel van geluk geeft van binnenuit en daar heeft iedereen baat bij!

Lesinhoud

1. Begroeting en korte uitwisseling
2. Yoga-, en ademoefeningen voor de zwangere en haar partner
3. Oefenen van het omgaan met ontsluitings weeën en/of de perstechnieken
4. Meditatie voor het omgaan met pijn, onrust of angst
5. INformatie over bevallen, voeding ed.
6. Vijf verschillende eenvoudige ontspanningsmassages
7. Contact maken met de baby in de buik
8. Eind ontspanning

1. Uitwisseling
Een korte uitwisseling voor de les begint, is nodig om te weten hoe het op dit moment is en of het nodig is extra aanpassingen of aanwijzingen te geven.

2. Yoga oefeningen voor de zwangere en haar partner
Er is een verscheidenheid aan oefeningen die verschillende uitwerkingen hebben.
Deze beoefen je alleen of samen met je partner. Deze oefeningen bereiden het lichaam voor op de veranderingen tijdens de zwangerschap en de bevalling. Oefeneingen die sterker maken of om juist meer ontspanning geven, een goede lichaamshouding en balans. Belangrijke oefeningen zijn voor het creëren van ademruimte, doorstroming en ontspanning.

3. Technieken voor de opvang van de weeën en de uitdrijving
De verschillende methoden om ontsluitings weeen op te vangen zijn tegelijkertijd bedoeld om ontspnnen te kunnen blijven. Er worden twee perstechnieken geleerd. Je mag natuurlijk zelf bepalen welke techniek je (samen) wilt gebruiken. Wanneer je alles dagelijks oefent heb je alles tot je beschikking om het een goede bevalling te laten zijn, hoe de bevalling ook is. Als je er niet meer over na hoeft te denken hoe het moet kun je je in vertrouwen over geven, wetend dat je partner je begeleiden kan.


3. Omgaan met pijn, onrust of angst
Soms heb je een voorstelling van de bevalling of ervaringen die je onrustig maken, of angstig. Misschien was je al onrustig in je leven, weet je wel of niet waar angst of onrust vandaan komen. In de zwangerschapsbegeleiding wordt je een methode aangereikt om tot rust te komen en te kijken naar wat zich in je of om je afspeelt, zonder oordeel waardoor je ervaart dat je bij jezelf en je baby kunt blijven.

5. Voorlichting
Natuurlijk hoort ook voorlichting in een zwangerschapsbegeleiding. Er wordt naar gestreefd om in iedere les iets te vertellen of te laten zien over o.a. je eigen voeding, borstvoeding, de geboorte, kunstverlossingen en allerlei tips. Ook is er een videoavond met een ontspannen yogabevalling.

6. Ontspanningsmassage oefening
Samen met je partner of met een medezwangere oefenen we zes eenvoudige massages. Je ervaart dan dat iedere massage een weldadige uitwerking heeft.
Deze massages worden op de les eenvoudig beoefend over de kleding heen. Je kunt ze thuis natuurlijk ook uitbreiden en met olie op de huid toepassen.
Ontspanning, gevoel van ruimte, de doorstroming en lichaamsbewustzijn nemen hierdoor toe. Daardoor kan ook je houding verbeteren. Zeker tijdens de ontsluiting en ook tussen de persmomenten door kan massage een geweldige hulp zijn. Natuurlijk is het in de zwangerschapsperiode heel fijn om regelmatig te worden gemasseerd door je partner.

7. Contact maken met de baby in de buik
Het kindje zo klein, zo pril nog wanneer je begint met de zwangerschapsyoga. Gaandeweg ervaar je hoe de baby reageert op je aandacht, je massage, je stem of die van je partner. Zoveel te geven, nu al.

8. Yoga-ontspanning
Savasana – de houding van overgave en ontspanning.
Wegdromen op zachte muziek. Of juist helemaal bij je baby zijn. De docente bespeelt de tampoera, zingt oeroude mantra’s, bespeelt de Indiaanse fluit of raakt zacht de klankschalen. Stilte momenten, tijdloos verbonden zijn. Ruimte om in jouw wereld te zijn. Om een druppel, soms, een oceaan van rust te zijn. En dat neem je mee naar huis.


De keuze

Zwangerschapsyoga met je partner of zwangerschapsyoga alleen

Wanneer je samen de zwangerschapsyogalessen volgt, leert je partner je geheel te begeleiden tijdens je zwangerschap en de bevalling. Ook hij wordt getraind in ontspanning en bewustwording van zijn en van jouw lichaam. Samen leer je omgaan met pijn, onrust en angst. Zo kan hij aanvoelen wat nodig is tijdens de bevalling en deze leiden en kun je zelf zo ontspannen mogelijk meegaan in het gebeuren.

Om een groeizame plek voor kinderen te creëren, is een goede relatie met de partner belangrijk. Door de dagelijkse oefeningen thuis en de wekelijkse oefeningen op de les groei je samen in je zwangerschap. De les wordt door veel cursisten regelmatig als een plezierig en ontspannen wekelijks uitje ervaren. Men blijkt baat te hebben bij de technieken en voorbereidingen voor lichaam én geest ook ná de bevalling.
Men ontdekt tevens nieuwe ruimte en mogelijkheden bij zichzelf en in de relatie.

Zelf heb ik zwangerschapsgym gedaan in 1975 en 1979. Dit is te lang geleden om te kunnen vergelijken met hoe het nu wordt gegeven.
In antwoord op mijn vraag: waarom zwangerschapsyoga, wat is het verschil met zwangerschapsgym, kan ik alleen reacties van cursisten geven: het is méér dan samenkomen en kletsen; ik heb er heel veel aan gehad; nu had ik een veel betere bevalling; de angst is weg; het was echt een bevalling sámen!
De tevredenheid, de terugkomende moeders en soms vaders zijn voor mij aanwijzingen dat het goed gaat. Ook als ze vertellen dat de baby tevreden oogt en rustig is.
En als het een kunstverlossing wordt? Dan heb je geleerd hoe je daar mee om kunt gaan!
Want elke bevalling kan een goede bevalling zijn!

N.B.
De docente heeft eerder voor de Thuiszorg in Ommen naar tevredenheid enkele jaren zwangerschapsyogalessen en babymassage verzorgt.

Boeken:

Rita Beintema - Yoga en geboorte
- Een kindje krijgen met een kunstverlossing
- Echt zijn
Danielle Bergsma - Hoe bevalt het
Chamberlain - Een ongeboren baby verteld
- Goed geboren worden
Kernkamp- Biegel - Waar was ik toen ik er nog niet was
James R Lewis - Yoga met een partner
Janet Balaskas - Bewegen voor twee
- Natuurlijk zwanger en een vlotte bevalling
Bert van Riel - Drie-eenheid in het gezin
Hanna van Herwerden -In gespannen verwachting
Sylvia Close - Seks tijdens de zwangerschap en daarna
Curtus Corolus - Zwangerschap
B.A. Brennan - Een ongeboren baby vertelt
Paulus reintjes / - Van geest tot lichaam
Magnolia Heyboer.